pentru toate comenzile peste 200 Lei

Plateste cu cardul in siguranta prin WSPay - Visa, MasterCard, Maestro

031.112.0123 sau online@sportvision.ro

si ai extra avantaj de 30 RON

3 rate fără dobândă fără card de credit cu Klarna

Cardio - cea mai bună modalitate pentru pierderea în greutate?
Cardio - cea mai bună modalitate pentru pierderea în greutate?
Antrenament
28.03.2024.
Antrenament

Cardio - cea mai bună modalitate pentru pierderea în greutate?

28.03.2024.

Unul dintre subiectele adesea dezbătute în industria fitnessului este cardio-ul și arderea grăsimilor. Oamenii sunt în mare parte interesați dacă cardio-ul este necesar pentru arderea grăsimilor sau pentru o scădere în greutate mai rapidă. Vestea bună este că există cercetări care pot răspunde la această întrebare și pot clarifica dilema perenă.

EXERCIȚII AEROBICE ȘI ANAEROBICE

Există două tipuri de activitate fizică de bază: aerobică și anaerobică. Pentru a înțelege cum arde corpul nostru grăsimile în timpul exercițiului și pentru a explica mai bine acest lucru sportivilor amatori, este util să știm ce înseamnă acești termeni.

Activitatea aerobică necesită oxigen și acționează în principal asupra fibrelor musculare de tip I (fibrelor de contracție lentă). Activitățile aerobice ajută la rezistență și au un impact mai mare asupra sănătății cardiovasculare, ajutând mușchiul inimii să pompeze sânge mai eficient. Aceste activități sunt realizate la un ritm pe care îl poți suporta pentru o perioadă lungă de timp. În timpul activităților precum mersul vioi, înotul, ciclismul sau alergarea cu intensitate scăzută, ritmul cardiac este între 120 și 150 de bătăi pe minut.

Activitatea anaerobică este opusul activității aerobice. Aceasta implică exerciții care nu necesită oxigen. Accentul se pune pe fibrele musculare de tip II (fibrelor de contracție rapidă), ceea ce duce la creșterea masei musculare (hipertrofie) și a forței. Exemple ale acestui tip de activitate sunt sprinturile sau antrenamentul cu greutăți.

Dacă obiectivul tău este pierderea în greutate, tipul de exercițiu recomandat de știință te-ar putea surprinde: anaerobic. Studiile arată că exercițiile anaerobice tind să producă mai multă pierdere de grăsimi decât exercițiile aerobice, în principal pentru că mențin metabolismul ridicat mult timp după exercițiul propriu-zis.

 

ESTE CARDIO-UL NECESAR PENTRU ARDEREA GRĂSIMILOR?

Răspunsul simplu este NU. Nu ai nevoie să faci cardio pentru a pierde în greutate și a arde grăsimea în exces. Cu toate acestea, nu este complet inutil. Cercetările arată că exercițiile cardio ar putea ajuta la pierderea în greutate, dar nu ar trebui să fie singurul tip de activitate.

Doar pentru că antrenamentul cardio nu este necesar pentru pierderea grăsimilor, nu înseamnă că nu ar trebui să-l faci deloc. Exercițiile cardiovasculare au numeroase beneficii pentru sănătate. De exemplu, protejarea creierului împotriva îmbătrânirii cognitive, sănătatea articulațiilor, îmbunătățirea sănătății pielii, reducerea efectelor stresului, recuperarea musculară, stimularea digestiei, creșterea energiei, a stării de spirit, a calității somnului, a imunității mai puternice și multe altele.

Pe scurt, exercițiile cardiovasculare contribuie la o sănătate optimă, ajutând în același timp la pierderea grăsimilor și a greutății.

 

CELE MAI EFICIENTE MODURI DE ARDERE A GRĂSIMILOR

Unul dintre factorii principali în arderea grăsimilor este reducerea aportului caloric, așa-numitul deficit caloric. Atunci când consumăm mai puține calorii decât avem nevoie, grăsimile corporale sunt metabolizate în energie. Cheia este să menținem acel deficit caloric rezonabil, nu excesiv. Dacă nu intri gradual în deficit, creezi un stres suplimentar asupra organismului, ceea ce poate duce la un efect complet invers.

Începe să ridici greutăți! Antrenamentul de forță este una dintre cele mai bune modalități de a obține rezultate. Cu antrenamentul de greutate, construim mușchi, ceea ce duce la creșterea consumului energetic în repaus (REE). Acesta este numărul de calorii pe care le arzi doar stând nemișcat.

Țesutul muscular necesită mai multe calorii pentru a funcționa decât țesutul adipos, chiar și atunci când stăm. Cu cât ai mai mușchi mai bine dezvoltați, cu atât arzi mai multe calorii pe zi. În timp, acest lucru va duce la pierderea în greutate, la un corp mai sănătos, la o postură mai bună și, ca bonus, la un corp bine definit.

 

Cel mai bun sfat posibil pentru oricine își propune să piardă în greutate într-un mod sănătos este o combinație a tuturor celor trei metode menționate mai sus. Concentrarea pe antrenamentul de forță, cu un deficit caloric ușor, cu cardio ocazional, este o combinație câștigătoare. Amintește-ți că disciplina și persistența sunt singurele modalități de a reuși în acest sens.

Îți urez succes în antrenamentele tale!

 

Anica Radosavljević @anicateretanica

Articole asemenatoare

19.
Mar.
Antrenament
Odata cu venirea primaverii, te gandesti sa incepi un program de exercitii fizice? Daca raspunsul tau e unul afirmativ, ne bucuram! Iata cateva sfaturi utile ca...
12.
Mar.
Antrenament
Cauti stabilitate, mult confort si o buna mobilitate in timpul fiecarui antrenament de intensitate mare (HIIT)? Iti recomandam pantofii sport Nike Air Zoom Supe...
02.
Mar.
Antrenament
 Creste tonusul muscular al trunchiului – bratele, umerii si spatele – cu aceste exercitii
20.
Jan.
Antrenament
Daca abdomenul este o zona problematica pentru tine atunci cand incerci sa slabesti, arunca o privire la aceste sfaturi.
05.
Jan.
Antrenament
Acum ca sarbatorile de iarna s-au terminat, este timpul sa arzi toate caloriile pe care le-ai “acumulat” in aceasta perioada! Iti prezentam un antre...
31.
Dec.
Antrenament
Ti-ai facut vreun plan pentru 2021? La finalul acestui an dificil, te invitam sa continui sa ai grija de tine si de ceilalti si sa iti faci timp pentru sport si...
18.
Dec.
Antrenament
Planking-ul este unul dintre cele mai bune exercitii pentru tot corpul. Vezi aceste exercitii de dynamic plank pe care le poti face si acasa.
11.
Dec.
Antrenament
Gata cu lenea – e timpul sa iti reincepi antrenamentele! Ca sa te motivam, iti prezentam cele mai populare workout-uri de pe YouTube ale fitness influence...
10.
Dec.
Antrenament
Incepe ziua corespunzator cu aceste 5 exercitii de stretching pe care ar trebui sa le faci in fiecare zi, dupa cum ne sfatuiesc instructorii de yoga.