pentru toate comenzile peste 200 Lei

Plateste cu cardul in siguranta prin WSPay - Visa, MasterCard, Maestro

031.112.0123 sau online@sportvision.ro

si ai extra avantaj de 30 RON

3 rate fără dobândă fără card de credit cu Klarna

Bumbac versus Poliester
Alergare
02.02.2017.
Alergare

Bumbac versus Poliester

02.02.2017.

Alegerea unui articol de imbracaminte poate fi de multe ori o provocare, asta in conditiile in care gasim date scrise pe eticheta, inclusiv compozitia materialului. Bumbacul este unul din cele mai uzitate materiale si extrem de promovat in anii trecuti, dar o data cu evolutia tehnologiei poliesterul a castigat teren.

Vremurile s-au schimbat si tehnologia a evoluat o data cu aceasta schimbare, in timp ce bumbacul a ramas acelasi ca si acum 220 de ani cand se spune ca ar fi declansat Revolutia Industriala din SUA datorita impactului sau asupra economiei (desi primele recolte dateaza din 5000 IC).

Datorita faptului ca bumbacul nu s-a schimbat foarte mult, notorietatea sa a fost atacata de materiale sintetice nou descoperite de cercetatori precum : triacetate (1954), polyester (1953), spandex ( 1959), Lyocell (1993), toate cu calitati tehnice impresionante.

Inainte sa facem o comparatie trebuie sa stim care va fi rolul pe care il va purta articolul de imbracaminte la care facem referinta. Daca intentionam sa achizitionam un tricou pentru antrenament ar trebui sa excludem din start bumbacul si sa optam pentru materiale care nu retin transpiratia, lasa pielea sa respire si o pastreaza uscata.

De ce nu folosim bumbac pentru antrenament?

Poliesterul este un material mai ieftin decat bumbacul, dar in mod sigur putem spune despre el ca este un material inteligent cu proprietati diverse: are un impact major asupra temperaturii corpului si mai ales pastreaza pielea uscata. Acest lucru il clasifica a fi favorit in ceea ce reprezinta materialele folosite pentru echipamentele de alergare sau antrenament.

Multe dintre echipamentele dedicate activitatilor sportive au pe eticheta indicatii gen climacool, thermolite, coolmax sau dryfit. Toate acestea beneficiaza de avantaje majore fata de materialele clasice si sunt dedicate diverselor activitati de la antrenament pana la activitati outdoor.

Avantajele articolelor din poliester:

- nu se sifoneaza si nu trebuie calcate

- nu se decoloreaza

- se usuca mult mai repede decat bumbacul si elimina transpiratia

- sunt mai usoare si au o durata de viata mai indelungata

- sunt mai calduroase - varianta fleece (polar) sau baselayer

- sunt tratate pentru a fi rezistente la vant si la apa

- sunt rezistente la actiunea razelor ultraviolete

- se pot produce din material reciclabile

- sunt mai ieftine decat cele din bumbac

De cealalta parte, bumbacul care este atat de promovat, are beneficii in special pentru copii, dar si pentru cei mai apropiati de un stil urban.

- hainele din bumbac sunt moi la atingere; oricat de mult a evoluat tehnologia nu avem un material care sa se simta la atingere 100% bumbac, desi au fost nenumarate campanii de marketing ale marilor producatori internationali - Adidas “Feels like Cotton” cu tehnologia PRIME DRYDYE

- bumbacul are tendinta sa urmeze in mod natural silueta corpului

- respirabil in mod natural

- este o solutie optima pentru copii si pentru persoanele sensibile la materialele sintetice

- poate fi obtinut organic

- bacteriile adera mai putin la materialele bumbac

Combinatia Bumbac-Poliester

Cercetatorii au ajuns la un mix de materiale cu proportii variabile de poliester si bumbac, reusind sa inglobeze calitatile celor doua materiale. Rezultatul este un material placut la atingere, rezistent, care nu se sifoneaza si poate fi manipulat mai usor.

In aceste conditii cel mai indicat pentru echipamentul de alergare de exemplu, este bine sa alegeti articole din poliester, va vor proteja de razele ultraviolete si nu va vor ingreuna la alergare.

Aveti grija cand va alegeti un astfel de echipament, multe articole contrafacute respecta modelul celor originale, dar nu si calitatea si proprietatile materialelor.

In magazinele Sport Vision gasiti doar produse originale ale unor branduri deja consecrate pentru tehnologia materialelor. Puteti vizita magazinele noastre si proba articole sportive adaptate nevoilor voastre.